Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 7 – Napi Talmud 800 – Miért írná felül a jibum a nemi tilalmakat?

    

Cimkék:         

Miután a talmudnak nem sikerült levezetnie, hogy az esetben is a micvat asze felülírja a tilalmat, ha egy kárettel járó tilalommal van dolgunk, mással próbálja magyarázni, hogy miért kellett külön figyelmeztetnie a Tórának arra, hogy a #jibum nem írja felül a vérfertőzéses nemi tilalmakat. Így kerül szóba többek közt: #koldavarsehajabichlal #davarsehajabichlalvejaca .

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yevamos-7

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.
—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #jibum #koldavarsehajabichlal #davarsehajabichlalvejaca


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036