Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 61 – Napi Talmud 854 – A főpap és az özvegy, illetve ájlonit

    

Cimkék:         

Ha egy #kohengadol már eljegyzett egy özvegyet és csak azután nevezték ki főpapnak, akkor befejezheti a házasságot. Így is történt #JehosuabenGamla -val.
Egy kohen gadol csak chalicát adhat, de nem csinálhat jibumot. Egyes vélemények szerint egy #ájlonit -tal való házasság “szemérmetlen”-ségnek számít, mert abból gyermek nem születhet. Ugyan ennek kapcsán merül fel az a kérdés, hogy egy kohen gadol elvehet-e egy kiskorút?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yevamos-61

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kohengadol #JehosuabenGamla #ájlonit


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036