Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 56 – Napi Talmud 849 – A kohen házassága és az érvényes nemi aktus

    

Cimkék:         

A #siketnéma férfi nem jogképes arra hogy valakit elvegyen feleségül, így ha egy kohenról van szó, akkor a felesége nem ehet a trumából. Ugyanakkor ha a nő megözvegyül és a sógor is siket, akkor a sógorházasság létre jön. Ha valaki egy tiltott nemi kapcsolatban volt akkor onnan tilossá válik egy #kohen -nal való házasságra. Mi számít itt a jogvérvényes #nemiaktus -nak?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yevamos-56

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #siketnéma #kohen #nemiaktus


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036