Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 47 – Napi Talmud 840 – A betérés menete

    

Cimkék:               

A #betérés -hez háromtagú bét dinre van szükség. Lehet fogadni géreket mind Izraelben mind Izraelen kívül.
Mi a #betérés menete? Milyen módon kell fogadni a #gér -t? Mely micvákat tudatjuk vele és mennyire kell elkedvtelenítenünk? Mit látunk ennek kapcsán #Rút történetéből?
A #körülmetélés után megvárjuk, hogy felgyógyuljon mielőtt elvisszük a #mikve -be és ha maradt #cicin a körülmetélés után, akkor azt is kiigazítjuk.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yevamos-47

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #betérés #betérés #gér #Rút #körülmetélés #mikve #cicin


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036