Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 40 – Napi Talmud 833 – Ki örökli az elhunyt testvért?

    

Cimkék:         

Mennyire fontos a tiszta #szándék a #jibum tekintetében? Aba Saul véleménye szerint ennek híján majdnem hogy bűn a sógorházasság.
A sógor örökli az elhunyt testvért, ha elveszi az özvegyét, ha viszont chalicát ad neki, akkor az #öröklés -ben egyenlő a többi testvérrel.
A sógor, ha chalicát ad az özvegynek, akkor is tiltottá válik az özvegy rokonaira, sőt a másodlagos – rabbinikus tilalmak – tekintetében is.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yevamos-40

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szándék #jibum #öröklés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036