Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 38 – Napi Talmud 831 – Az elhunyt özvegy öröklése

    

Cimkék:                 

A talmud folytatja a különböző #öröklés -i kérdéseket amikor vita alakul ki a bizonytalan pedigréjű gyerek és a többi örökös között. Majd rátér magának a #someretjavam vagyon feletti rendelkezésének a kérdéseire és az abból fakadó öröklési kérdésekre. Így kerül szóba a #ketuba a különböző házasságba behozott vagyonelemek, így a #conubárzel #melog azaz a #névérték -en és a jelenértéken elszámolt vagyonok, valamint a #váltó birtoki erejének a kérdése.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yevamos-38

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #öröklés #someretjavam #ketuba #conubárzel #melog #névérték #váltó


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036