Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 34 – Napi Talmud 827 – Az összekeveredett feleségek esete

    

Cimkék:                       

Ha két fiútestvér vesz el két nővért és véletlenül felcserélik egymást, akkor összesen négy vétket követnek el. Ebből a megállapításból úgy tűnik, hogy a misna szerint mind az #iszurkojlel mind a #iszurmojszif és mind a #iszurbevaszachasz esetén #chaliszuraliszur ha csak nem úgy magyarázzuk az esetet, hogy mind a négy tilalom egyszerre állt be.
A téma kapcsán felmerül még, hogy egy #szüzesség -ét vesztő lány teherbe eshet-e az első együttlét által, valamint #Er és #Onan bűne, a #masztrubálás az #análisszex valamint, hogy egy több mint tíz éven át özvegyként élő nő elveszti a #libidó -ját és többet már nem fog teherbe esni.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yevamos-34

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #iszurkojlel #iszurmojszif #iszurbevaszachasz #chaliszuraliszur #szüzesség #Er #Onan #masztrubálás #análisszex #libidó


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036