Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 115 – Napi Talmud 908 – Azonosítás egy tanú, illetve ismertetőjelek alapján

    

Cimkék:                   

Egy #háború esetén nem hiszünk az #aguna tanúvallomásának a férje halála kapcsán, mert tartunk tőle, hogy az csak egy feltételezésen alapszik. Ugyanez a törvény más #vészhelyzet -ek esetén is, így pl. #éhínség #járvány stb.
Ugyanez a szabály vonatkozik-e az egy #tanú tanúvallomására is?
Mennyire tekintjük biztosnak az #azonosítás -t ismertetőjelek #sziman alapján? Kell-e attól tartanunk, hogy egy ugyanolyan, de másik dologgal vagy személlyel van dolgunk?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/yevamos-115

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #háború #aguna #vészhelyzet #éhínség #járvány #tanú #azonosítás #sziman


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036