Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jövámot 113 – Napi Talmud 906 – Az elmeháborodott házassága és válása

    

Cimkék:           

A #siketnéma házasságához nem rendelték el a bölcsek a #ketuba kötelezettségét, a #kiskorúházassága -hoz viszont igen.
A siketnéma jogképtelensége egy biztos állítás, vagy bizonytalanok vagyunk benne, hogy tisztaelméjű-e is ilyen értelemben ez egy szafek.
Az #elmeháborodott férfi a tóra törvénye szerint sem válhat, az elmeháborodott nő pedig azért nem válhat, hogy ne váljon mindenki számára a szemérmetlenség szabad prédájává.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yevamos-113

—————————————————-

Jövámot (A sógorsági házasság) – יבמות
A sógorsági házasság és a chálicá (a sarulehúzás) törvényei (utóbbi az a szertartás, melynek során a gyermektelen özvegyasszonyt feloldják a sógorsági házasság kötelessége alól). Ez a traktátus tárgyalja a tiltott nemi kapcsolatokat, a tiltott házasságokat, a betérést, illetve azt a tanúságot, mely megállapítja a férj halálát s lehetővé teszi a feleség újraházasodást. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 16 fejezet; a Toszeftában 14 fejezet; a Babilóniai Talmudban 122 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #siketnéma #ketuba #kiskorúházassága #elmeháborodott


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036