Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 5 – Napi Talmud 683 – Joel hét éves éhínsége

    

Cimkék:                       

Rabbi Nachman és Rabbi Jichak az #eső kapcsán, #Joel hét éves #éhínség -ével kapcsolatos – és más – próféciák jelentését veszik át. A köztük lévő diskurzusban felmerül még: a mennyei #Jeruzsálem #Sámuel korai #öregség -e, hogy a #félrenyelés elkerülése érdekében nem szabad beszélni étkezés közben, #Jákob aki soha nem halt meg, valamint hogy milyen #áldás -t adott a szomjas fáradt ember az életmentő #fa -nak a sivatagban.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-5

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #eső #Joel #éhínség #Jeruzsálem #Sámuel #öregség #félrenyelés #Jákob #áldás #fa


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036