Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Táánit 20 – Napi Talmud 698 – Szabad-e a csodára hagyatkozni?

    

Cimkék:                         

Jeruzsálemben egyszer csoda történt és #Nakdimonbengurion érdekében egyetlen nap alatt egy egész évnyi #eső esett. Sőt! Még a #nap is megállt az érdemében. Csakúgy mint #Mózes és #Jehosua esetében.
Miért hasonlítja Jeremiás #Jeruzsálem -et a #nida -hoz?
Miben hasonlítanak a #zsidó -k a #nád -hoz?
Szabad-e a #csoda -ra hagyatkozva #veszély -be sodorni magunkat?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/taanis-20

—————————————————-

Táánit (Böjt) – תענית
A közösségi böjtnapok törvényei: az esőért elrendelt különleges imák, és azok a közösségi böjtök, melyeknek nem volt meghatározott naptári idejük, hanem nagy szárazság idején rendelték el. Ugyanitt kerülnek megtárgyalásra az év meghatározott napjain elrendelt böjtnapok, illetve a Megilát Táánit-ban megemlített böjtök és különleges alkalmak. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 31 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Nakdimonbengurion #eső #nap #Mózes #Jehosua #Jeruzsálem #nida #zsidó #nád #csoda #veszély


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036