Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szukka 37 – Napi Talmud 587 – A luláv lengetése

    

Cimkék:             

Rabbi Jehuda szerint, csakis a luláv csokor négy növényéből készülhet a #szchách . Miből következtet erre? Rabbi Jehuda szerint csakis a luláv anyagából lehet a csokrot összefogni. Lehet-e idegen anyaggal megfogni a #luláv csokrot, vagy az #chacica -nak számít? Szabad-e az #etrog -ot vagy a #hádászim -ot megszagolni? Miért a lulávról lett elnevezve a csokor és miért lengetjük a lulávot?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sukkah-37

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szchách #luláv #chacica #etrog #hádászim


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036