Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szukka 29 – Napi Talmud 579 – A természeti jelenségek spirituális jelentése

    

Cimkék:                   

Mennyire kell, hogy essen az #eső ahhoz, hogy el kelljen hagyni a #szukká -t? Az eső #szukkot -kor #rosszjel . Ehhez hasonlóan a talmud végig veszi a különböző #természetijelenség -eket, így pl. a #napfogyatkozás -t és a #holdfogyatkozás -t és azoknak a spirituális jelentését.
A harmadik fejezetben a #luláv törvényeit kezdi taglalni a misna: a lopott, száraz, törött vagy szétnyílt luláv érvénytelen.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sukkah-29

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #eső #szukká #szukkot #rosszjel #természetijelenség #napfogyatkozás #holdfogyatkozás #luláv


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036