Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szukka 12 – Napi Talmud 562 – A kóser szchách

    

Cimkék:           

Mi a forrása annak, hogy az a kóser #szchách ami a “földből nő, de nem válik tisztátalanná” (azaz nem eszköz)? Szabad-e széna vagy szalma kötegekkel vagy (félig) megdolgozott lennel befedni a sátrat? Miért nem lehet a #szénakazal -ban kialakítani a #szukká -t? Szóba kerül még a #hádászim is mint lehetséges szchách.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/sukkah-12

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szchách #szénakazal #szukká #hádászim


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036