Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szótá 6 – Napi Talmud 1186 – Előfordulhat-e, hogy a szota eljárás nem működik?

    

Cimkék:     

Rab Seset mondása szerint, ha vannak tanuk a becstelenségre bárhol a világon, ott a #szotaeljárás nem fog működni. Hasonló Rebbi szerint az a nő, akinek korábbi érdemei vannak mentesülhet az eljárás hatásai alól. Ugyanígy ha egy nő közismerten erkölcstelen nem fog működni az eljárás. Rabbi Simon szerint viszont, ha azt mondjuk, hogy egyes esetekben nem működik az eljárás, akkor az egész szota folyamat belső logikáját és értelmét vonjuk kétségbe.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sotah-6
—————————————————-

Szótá (A házasságtörő nő) – סוטה
E traktátus első fejezeteiben a házasságtörő nőre vonatkozó törvények kerülnek megtárgyalásra: milyen esetekben és miképpen kell alkalmazni a szótá törvényeit, és mi legyen az asszony sorsa. Bizonyos haláchikus hasonlóságok okán szintén ebben a traktátusban található a Papi Áldás, a hákhél és a háborúzás törvényeinek magyarázata. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 49 lap.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szotaeljárás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036