Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szótá 47 – Napi Talmud 1227 – A parázna férfiak miatt nem működik a szota vize

    

Cimkék:             

#Elisa és Jehosua ben Prachja “két kézzel lökték” el tanítványaikat és nem lett ennek jó vége. Ebből is látjuk, hogy az embernek nem szabad túlzásba vinnie a #szigor -t, hanem mindig a “jobb kezével hozzon közel és a bal kezével lökjön el…”.A #szotaeljárás azóta nem működik, hogy meggyarapodtak a parázna férfiak. Az #eglaarufa eljárást azóta nem csináljuk, hogy meggyarapodtak a #gyilkosság -ok.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sotah-47

—————————————————-

Szótá (A házasságtörő nő) – סוטה
E traktátus első fejezeteiben a házasságtörő nőre vonatkozó törvények kerülnek megtárgyalásra: milyen esetekben és miképpen kell alkalmazni a szótá törvényeit, és mi legyen az asszony sorsa. Bizonyos haláchikus hasonlóságok okán szintén ebben a traktátusban található a Papi Áldás, a hákhél és a háborúzás törvényeinek magyarázata. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 49 lap.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Elisa #szigor #szotaeljárás #eglaarufa #gyilkosság


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036