Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szótá 10 – Napi Talmud 1190 – Sámson hőstettei

    

Cimkék:                         

#Ábrahám megesküdött #Avimelech -nek a #filiszteusok atyjának, hogy nem fogja leszármazottait bántani. Ez az eskü ért véget #Samson idején, aki harcolni kezdett velük. Avsalom #nemiképesség -ei kiemelkedőek voltak.
#Asza király #orbánc -ban halt meg.
#Tamar és #Jehuda történetét részletezi a talmud, majd rátér #Avsalom és #Dávid történetére.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sotah-10
—————————————————-

Szótá (A házasságtörő nő) – סוטה
E traktátus első fejezeteiben a házasságtörő nőre vonatkozó törvények kerülnek megtárgyalásra: milyen esetekben és miképpen kell alkalmazni a szótá törvényeit, és mi legyen az asszony sorsa. Bizonyos haláchikus hasonlóságok okán szintén ebben a traktátusban található a Papi Áldás, a hákhél és a háborúzás törvényeinek magyarázata. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 49 lap.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #Ábrahám #Avimelech #filiszteusok #Samson #nemiképesség #Asza #orbánc #Tamar #Jehuda #Avsalom #Dávid


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036