Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Skálim 7 – Napi Talmud 450 – A sírkő állítás és a plágium kapcsolata

    

Cimkék:                     

A talmud folytatja azt a kérdést, hogy mi a teendő a különböző felajánlásokból megmaradt #felesleg -gel? Így pl. mit kell tenni a jótékony célra gyűjtött #adomány -ból megmaradt pénzzel? Ennek kapcsán a talmud kitér a #sírkő állítás okaira is.
A talmud rátér a #harag -tartás veszélyeire, valaminta #plágium és a #szerzőijog -ok spirituális jelentőségére. Végül pedig szóba kerül #Dávid király, akinek nem adatott meg, hogy felépítse a #szentély -t. A harmadik fejezet elejétől pedig a talmud az #állattized szabályait taglalja.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/shekalim-7/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Skálim (Sékelek) שקלים

Egymással összefüggő kérdések megtárgyalása, melyek közös eleme: a sekel-adó megfizetése, amely a Szentély működésének költségeit fedezte. A sekel-adóra vonatkozó törvények megmagyarázásán kívül megtárgyalásra kerül az is, mire fordították a sékel-adót, hogyan épült fel a Szentély szervezete és irányítása, különös tekintettel a sékel-adóból származó jövedelem felhasználása.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 3 fejezet; a Jeruzsálemi Talmudban 33 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #felesleg #adomány #sírkő #harag #plágium #szerzőijog #Dávid #szentély #állattized


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036