Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Skálim 5 – Napi Talmud 448 – Az adószedők felelőssége és a konvertibilis sékel

    

Cimkék:                 

A talmud folytatja annak az esetnek az elemzését, amikor két fiú az #örökség -ből ad #félsékel -t: társnak vagy örökösnek tekintjük őket? Ennek függvényében kell hogy adjanak #kálbon -t, illetve kötelesek az #állattized -re. A második fejezetben a talmud rátér a #letét fölötti felelősség kérdéseire: Mi történik, ha az #adószedő vagy a megbízott elveszíti a féléskel adományt még mielőtt Jeruzsálembe érne vele? Hogyan vitték fel a fél sékel adományokat Jeruzsálembe: át lehetett váltani nagyobb értékű pénzre, így pl. az arany #dárkon -ra?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/shekalim-5/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Skálim (Sékelek) שקלים

Egymással összefüggő kérdések megtárgyalása, melyek közös eleme: a sekel-adó megfizetése, amely a Szentély működésének költségeit fedezte. A sekel-adóra vonatkozó törvények megmagyarázásán kívül megtárgyalásra kerül az is, mire fordították a sékel-adót, hogyan épült fel a Szentély szervezete és irányítása, különös tekintettel a sékel-adóból származó jövedelem felhasználása.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 3 fejezet; a Jeruzsálemi Talmudban 33 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #örökség #félsékel #kálbon #állattized #letét #adószedő #dárkon


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036