Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Skálim 21 – Napi Talmud 464 – Az állat tetem vére

    

Cimkék:             

A talmud folytatja a #kohéngádol napi áldozata szabályainak a részletezését, majd rátér a #Jeruzsálemben talált “köpésekre”: vajon tiszták vagy tisztátalanok? Részletesen szóba kerül az állat tetem #vér -e, amelyről megoszlanak a vélemények, hogy #tisztátalan -ná tesz-e csakúgy, mint a tetem maga, valamint a talmud elmeséli a #párochet függöny méreteit és készítésének, valamint tisztításának szabályait.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/shekalim-21/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Skálim (Sékelek) שקלים

Egymással összefüggő kérdések megtárgyalása, melyek közös eleme: a sekel-adó megfizetése, amely a Szentély működésének költségeit fedezte. A sekel-adóra vonatkozó törvények megmagyarázásán kívül megtárgyalásra kerül az is, mire fordították a sékel-adót, hogyan épült fel a Szentély szervezete és irányítása, különös tekintettel a sékel-adóból származó jövedelem felhasználása.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 3 fejezet; a Jeruzsálemi Talmudban 33 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kohéngádol #Jeruzsálemben #vér #tisztátalan #párochet


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036