Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Skálim 15 – Napi Talmud 458 – Hova tűnt a frigyláda

    

Cimkék:             

A misna említést tesz a #szentély -ben található két kincstári szobáról, amelyekbe #inkognitó -ban lehetett adományt elhelyezni. Ennek kapcsán a talmud több anekdotát is említ, amelyek az empatikus és az inkognitóban történő #adakozás jelentőségét mutatják. Így kerül szóba az elesettek iránti általános #empátia kötelessége is.A 6-ik fejezet első misnája a szentély különleges helyszíneiről szól és így kerül szóba a #frigyláda is, amely a II. Szentély idején már nem volt meg. Egyes vélemények szerint Babilóniába került, mások szerint a Szentélyben lett elrejtve.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/shekalim-15/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Skálim (Sékelek) שקלים

Egymással összefüggő kérdések megtárgyalása, melyek közös eleme: a sekel-adó megfizetése, amely a Szentély működésének költségeit fedezte. A sekel-adóra vonatkozó törvények megmagyarázásán kívül megtárgyalásra kerül az is, mire fordították a sékel-adót, hogyan épült fel a Szentély szervezete és irányítása, különös tekintettel a sékel-adóból származó jövedelem felhasználása.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 3 fejezet; a Jeruzsálemi Talmudban 33 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szentély #inkognitó #adakozás #empátia #frigyláda


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036