Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Skálim 13 – Napi Talmud 456 – A Szóbeli Tan és a Misna öröksége

    

Cimkék:                         

A talmud előbb befejezi az előző oldalon megkezdett diskurzust a hibás felajánlású #áldozatok kapcsán, majd a misna rátér az #áldozatiköretek kincstári beszerzésének szabályaira.
Az 5-ik fejezet első misnája felsorol 15 speciális szakmát és azoknak neves viselőit a #szentély -ből. A talmud elemzi, hogy ez a 15 nevesség egy adott nemzedék szakembere-e vajon, vagy sok száz év kiemelt személyisége? Ennek kapcsán a talmud rátér #rabbiakiva szerepére a #szóbelitan és a #misna tovább örökítésében, valamint kitér a korai nemzedékek és utódaik közötti kontrasztra. Ezt szemléltetve megemlíti #pinhaszbenjair #szamár -át, amely állat létére jámbor volt. A szakmák kapcsán szóba kerül az #idegennyelv ismeretének jelentősége a #szánhedrin -ben, valamint hogy miért volt sok gyomorbeteg a #kohén -ok között.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/shekalim-13/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Skálim (Sékelek) שקלים

Egymással összefüggő kérdések megtárgyalása, melyek közös eleme: a sekel-adó megfizetése, amely a Szentély működésének költségeit fedezte. A sekel-adóra vonatkozó törvények megmagyarázásán kívül megtárgyalásra kerül az is, mire fordították a sékel-adót, hogyan épült fel a Szentély szervezete és irányítása, különös tekintettel a sékel-adóból származó jövedelem felhasználása.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 3 fejezet; a Jeruzsálemi Talmudban 33 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #áldozatok #áldozatiköretek #szentély #rabbiakiva #szóbelitan #misna #pinhaszbenjair #szamár #idegennyelv #szánhedrin #kohén


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036