Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Skálim 11 – Napi Talmud 454 – A füstáldozat és más közösségi felajánlások maradványa

    

Cimkék:                 

A talmud folytatja annak elemzését, hogy a különböző felajánlásokból megmaradt szent maradékokat mire kell fordítani. Lehet-e velük üzletelni? Rabbi Jismael szerint igen, Rabbi Akiva szerint viszont csak akkor, ha a kockázatot személyesen vállaljuk. Ennek kapcsán hasonló szabályozást említ a talmud az #árvák #örökségkezelés -ét végző #gyám kontextusában.
A talmud említést tesz a #vöröstehén átvezetéséhez készített #vöröstehénrámpáról és #Simonhacadik -ról, aki élete során két vörös tehenet is hozott. Az áldozatmaradványok kapcsán merül fel a #füstáldozat , amelyből rendszerszinten maradt minden évben pár adag.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/shekalim-11/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Skálim (Sékelek) שקלים

Egymással összefüggő kérdések megtárgyalása, melyek közös eleme: a sekel-adó megfizetése, amely a Szentély működésének költségeit fedezte. A sekel-adóra vonatkozó törvények megmagyarázásán kívül megtárgyalásra kerül az is, mire fordították a sékel-adót, hogyan épült fel a Szentély szervezete és irányítása, különös tekintettel a sékel-adóból származó jövedelem felhasználása.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 3 fejezet; a Jeruzsálemi Talmudban 33 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #árvák #örökségkezelés #gyám #vöröstehén #vöröstehénrámpáról #Simonhacadik #füstáldozat


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036