Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ros Hásáná 9 – Napi Talmud 653 – A jovel év szabályai

    

Cimkék:                 

A #jovel évhez valamennyit hozzá kell tenni az elején és a végén és ehhez hasonlóan a #szombat és #jomtov napok elejét és végét is meg kell toldani valamennyivel. A #moszifinelhakodes szabályát a #jomkipur -i böjt kötelességének tórai megfogalmazásából tudjuk. A jovel év csak akkor nem szentelődik meg, ha jomkipur napján nem fújják meg a #sófár -t, mások szerint, ha nem engedik szabadon a #szolga -kat.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/rosh-hashanah-9

—————————————————-

Ros Hásáná (Újév) – ראש השנה
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a törvények, melyek alapján megállapítják Ros Hásáná napját, a naptár beosztását, illetve az újhold feltűntének hitelességét. Ugyanitt találjuk a sófár megfúvásának és az újévi istentisztelet törvényeit. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Toszeftában 2 fejezet; a Babiloniai Talmudban 35 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 22 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #jovel #szombat #jomtov #moszifinelhakodes #jomkipur #sófár #szolga


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036