Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ros Hásáná 23 – Napi Talmud 667 – Az újhold-látó tanuk kikérdezése

    

Cimkék:             

Hol voltak a hegytetők, ahol a fáklyákat meggyújtották a #kidushachodes újholdhirdetésekor? Elhagyhatták-e a #tchum szombat-határt a Jeruzsálembe érkező tanuk szombaton? Hogyan kérdezték ki a tanukat, figyelve az alap #csillagászat -i tényezőkre, mint pl. hogy milyen a #hold és a #nap egymáshoz való viszonya az égbolton?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/rosh-hashanah-23

—————————————————-

Ros Hásáná (Újév) – ראש השנה
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a törvények, melyek alapján megállapítják Ros Hásáná napját, a naptár beosztását, illetve az újhold feltűntének hitelességét. Ugyanitt találjuk a sófár megfúvásának és az újévi istentisztelet törvényeit. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Toszeftában 2 fejezet; a Babiloniai Talmudban 35 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 22 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kidushachodes #tchum #csillagászat #hold #nap


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036