Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 93 – Napi Talmud 416 – Egy, vagy két külön ünnep az 1. és a 2. Peszách?

    

Cimkék:           

Különálló ünnep, vagy az első ünnep pótlása, vagy akár az első ünnep kiegészítése a #peszáchséni ?
Ennek megfelelően kérdés pl. hogy ha egy #gér a két ünnep között tér be, vagy válik egy #kiskorú válik nagykorúvá, akkor kell-e áldozatot hoznia a második peszáchon?
Mit jelent “távoli úton” lenni? Rabbi Akiva szerint 15 mil (km) távolságot #Jeruzsálem -től. Rabbi Eliezer szerint, már ha nem lépett be a szentélybe, távolinak tekinthető.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-93/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #peszáchséni #gér #kiskorú #Jeruzsálem


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036