Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 89 – Napi Talmud 412 – A mohó étkezőtárs

    

Cimkék:         

A talmud folytatja az előző lapon megkezdett diskurzust arról az esetről, amikor öt különböző #peszáchiáldozat közül az egyik érvénytelen, de nem lehet tudni, hogy melyik az. Milyen módon oldható fel, hogy az elmaradt áldozat pótolva is legyen, de ne is történjen szabálytalan, felesleges áldozás?
A 89-es lap további misnái, azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy meddig lehet feliratkozni és leiratkozni a peszáchiáldozatról, valamint hogy a #feliratkozás feljogosít-e arra, hogy idegen, új feliratkozókat hozzon az egyik feliratkozó a csapatba. A talmud ennek kapcsán foglalkozik a #mohó étkezőtárssal, mind a széder este mind egy átlagos étkezés kontextusában.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-89/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #peszáchiáldozat #feliratkozás #mohó


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036