Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 83 – Napi Talmud 406 – A peszáchi áldozat maradékának sorsa

    

Cimkék:           

A #peszáchiáldozat -ból megmaradt részek (#notár) az ünnep másnapján (16-án) elégetendők. Ha pedig 16-a szombatra esik, akkor még egy nappal későbbre tolódik az égetés. A talmud ennek kapcsán azt tisztázza, hogy mi a szabály az áldozat csontjaival, azok miért égetendők el, ha egyszer a notár szabályai csak az áldozat ehető részeire vonatkoznak? Valamint miért nem kap felmentést az ünnepi munkatilalom alól az égetés? Szóba kerül még ezek kapcsán a #gidhánáse és a peszáchi áldozat #csonttörés tilalma.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/pesachim-83/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #peszáchiáldozat #notár #gidhánáse #csonttörés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036