Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 64 – Napi Talmud 387 – Hogyan vágták le sok millió zsidó peszáchi áldozatát egy délután…

    

Cimkék:           

Pszáchim 64 – Napi Talmud 387 – Hogyan vágták le sok millió zsidó peszáchi áldozatát egy délután alatt?

A 64. lap hosszú misnája azt taglalja, hogy hogyan vágták le sok millió zsidó #peszáchiáldozat -át egy délután alatt? 3 csoportban mentek be az áldozathozók a szentélybe és mielőtt háromszor elénekelték volna a #hálel -t már jöhetett is a következő csoport. Mindezek kapcsán szóba kerül a gemárában többek közt, hogy hogyan nyúzták meg az állatokat és miként jártak el szombaton? Valamint hogy hány zsidó hozott áldozatot #Heródes idején a szentélyben? A kohanita az áldozatok veséi alapján tartott #népszámlálás -ból 12 millióra következtetett.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/pesachim-64/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #peszáchiáldozat #hálel #Heródes #népszámlálás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036