Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 06 – Napi Talmud 326 – A bedikasz chamec, bitul chamec és a nem-zsidó tulajdonban lévő…

    

Cimkék:                   

Pszáchim 06 – Napi Talmud 326 – A bedikasz chamec, bitul chamec és a nem-zsidó tulajdonban lévő chamec

Felemerül a kérdés, hogy az ember mennyiben felelős azokért a dolgokért, amelyek nem képzik tulajdonát, de anyagi felelősséggel tartozik értük. Így például köteles-e az #elsőszülött állatott felajánlani, ha azzal polgári adófizetési kötelességei is vannak? A Talmud ennek kapcsán folytatja a nem-zsidó tulajdonában álló #chamec szabályainak részletezését. Felmerül, hogy a #lakásbérlés esetén a bérlő mennyire kerül birtokba. Mennyivel #peszach előtt kell készülni az ünnepre és szükséges-e ennek keretében előre elvégezni a #bedikaszchomec -t, ha elmegyünk otthonról? A Tóra leírásai kronológiai #mukdamumeuchar sorrendben vannak-e? A #kláluprát szabályai az egymástól távol eső szöveg részekben is érvényesíthető-e? Milyen módon lehet nyilatkozattal semmissé tenni a chamecot (#bitulchamec)?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-6/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #elsőszülött #chamec #lakásbérlés #peszach #bedikaszchomec #mukdamumeuchar #kláluprát #bitulchamec


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036