Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 55 – Napi Talmud 378 – Munkavégzés erev peszáchkor és mikor romlik meg a tyúk alól…

    

Cimkék:           

Pszáchim 378 – Napi Talmud 55 – Munkavégzés erev peszáchkor és mikor romlik meg a tyúk alól kigurult tojás

Az 55. lap elején olvasható misna és az azt követő gemara visszatér az #erevpeszách napján végzett munka kérdéséhez: mennyire “szokás-függő” ez a kérdés? Mi a különbség 14 előestje, dele és délutánja között? Miben tér el ez a tartózkodás a munkától és a #cholhámoed munka tilalma? Melyek azok a munka típusok, amelyek mégis megengedettek ezen a napon? Mi a teendő #veszteség esetén? Hány nap után romlik meg és így mikor veszti el pl. egy #tojás az értékét, ha nem rakják vissza a tyúk alá?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-55/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #erevpeszách #cholhámoed #veszteség #tojás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036