Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 53 – Napi Talmud 376 – Szokások: sült-hús a széderen, haszonállat a pogányoknak…

    

Cimkék:             

Pszáchim 53 – Napi Talmud 376 – Szokások: sült-hús a széderen, haszonállat a pogányoknak, gyertyagyújtás jomkipurkor

A #smita év termésének fogyasztása kapcsán a Talmud végig veszi, hogy a különböző gyümölcsöket meddig kell kitakarítani az otthoni raktárokból és milyen érettségi fokon számítanak mar gyümölcsnek.
A következő misnában az eltérő szokások kapcsán felmerül, hogy szabad e haszonállatokat eladni pogányoknak, illetve hogy lehet-e a Szentély pusztulása után, tűzön sült húst enni #széder este? Ennek kapcsán a talmud megemlíti a római #Todosz szokását, aki sült kecskét evett a széderen és tisztázza, hogy Todoszt jámborsága vagy erőszakossága tette vajon befolyásossá.
Az 53. lap utolsó misnája és gemárája a #jomkipur -i gyertyagyújtás és #hávdálá szokásával foglalkozik.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-53/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #smita #széder #Todosz #jomkipur #hávdálá


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036