Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 41 – Napi Talmud 361 – A peszachi áldozat főzésének tilalma

    

Cimkék:       

A #peszachiáldozat fogyasztásának kötelessége az ünnep előestéjén áll be. A Tóra a következőkép fogalmaz a fogyasztása kapcsán: “Ne egyetek belőle na, sem főzve megfőzve vízben, hanem tűzön sütve…” (2Mózes 12:9.). Mit jelent a “na” kifejezés és miért fogalmaz a vers duplán: “főzve megfőzve”? Szabad-e vízzel vagy mártással bekenni, vagy saját zsírjában főzniaz áldozati húst? A “Ne egyetek belőle … hanem tűzön sütve…” a #lávsebechlalusz (általános tiltás) tipikus esete. Alkalmaz-e a tórai büntetőjog ilyen esetben testi fenyítést?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/pesachim-41/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #peszachiáldozat #lávsebechlalusz


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036