Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 31 – Napi Talmud 351 – Mikor száll át a hitelezőre zálog-letét tulajdonjoga?

    

Cimkék:               

Az előző misna folytatásaként, a 30. lap végén a misna rögzíti, hogy a letétbe helyezett chamec esetén nem a letétbe helyező, hanem a hitelező vallása a meghatározó. Ennek kapcsán a Talmud elmélyül abban a kérdésben, hogy #zálog #letét tulajdonjoga mikor száll át a hitelezőre: a fizetésképtelenség beálltától, vagy a #hitel rendelkezésre bocsátásának pillanatától?
Ennek a kérdésnek a tisztázásához a Talmud egy olyan jogesetet hoz fel példaként, ahol az örökösök egy olyan #tehermentes #ingatlan vevőjével állnak szemben, aki sajátjogon a terhek rendezésére fordította a pénzét a vételár kifizetése helyett.
A lap végén a Talmud azt tisztázza, hogy a betemetett #chamec tulajdonlása tilalomszegésnek számít-e.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-31/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #zálog #letét #tehermentes #ingatlan #hitel #chamec


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036