Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 29 – Napi Talmud 349 – A nem-zsidó tulajdonú chamec és a chamec keverék feloldódása

    

Cimkék:         

A talmud elsőként azt a kérdést tisztázza, hogy rabbi Jehuda Peszách utáni #chamec tilalma egyaránt vonatkozik-e a “zsidó” és a “nem-zsidó” chamecre. Ennek kapcsán hosszan taglalunk egy brájtát, amely a peszach alatt fogyasztott szenttulajdonú chamec #meilá -járól (“szentség-sikkasztás”) szól. Ezek után a 29. lap b oldalán rátérünk a #chameckeverék kérdésére: Milyen arányban oldódik fel a chamec egy megengedett ételbe keveredve? Eltérő szabályai vannak-e ennek Peszách alatt és Peszách után?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-29/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #chamec #meilá #chameckeverék


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036