Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 14 – Napi Talmud 334 – A tisztátalanság különböző fokozatai #truma #áldozat #chamec

    

Cimkék:           

Szent ételeket, mint a #truma vagy az #áldozat tilos tisztátalanná tenni. A #chamec 14-i elégetése kapcsán felmerül, hogy szabad-e tisztátalan chamecet a tiszta truma chameccel együtt elégetni, ezzel tisztátalanná téve azt, ha már így is úgy is elégetjük? Ez elvezet egy általános kérdéshez: a #tisztátalanság -nak különböző fokozatai vannak. A tisztátalanná tevés tilalma vonatkozik-e arra is, hogy tilos egy enyhébb fokozatról egy súlyosabb fokozatra vinni egy dolog tisztátalanságát?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/pesachim-14/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #truma #áldozat #chamec #tisztátalanság


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036