Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 109 – Napi Talmud 432 – Hány köbcenti egy reviit, hány tojás egy dl.?

    

Cimkék:               

Kötelező-e a nőkre és a gyermekekre a #négypohárbor micvája? Hogyan kell megtisztelni az #ünnep -et? Ezen kérdések kapcsán a talmud rátér arra is, hogy mennyi a négy pohár bor kapcsán meghatározott #reviit #mértékegység és ezt a #mikve #űrmértékéből számolja ki.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/pesachim-109/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]sido.com
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #négypohárbor #ünnep #reviit #mértékegység #mikve #űrmértékéből


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036