Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pszáchim 102 – Napi Talmud 422 – Áldások “halmozása”: kidus, hávdálá, bencsolás

    

Cimkék:               

A talmud folytatja annak az elemzését, hogy ha elhagytuk az étkezésünk helyét kell-e majd újra #áldások -at mondanunk? Valamint visszatér rabbi Jehuda és rabbi Joszi korábban említett vitájához: hogyan kell eljárni, ha valaki #erevsábesz vagy #erevjomtov délután eszik és ráesteledik? Ennek kapcsán felmerül, hogy lehet-e ugyan arra a pohár borra mondani a #asztaliáldás -t és a #kidus -t, valamint a #hávdálá -t?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/pesachim-102/

—————————————————-

Köves Slomó rabbi Napi Talmud Dáf Hájomi előadássorozatának negyedik traktátusa: Pszáchim (A peszáchi bárány, a Peszách) –ֵ פסחים

A Peszách-ünnep törvényeinek részletes megtárgyalása: a macesz (a kovásztalan kenyér), a keserűfű, illetve a kovászosneműek eltávolításának törvényei; a peszáchi bárányáldozat törvényei. Itt kerülnek megtárgyalásra a Peszách Séni törvényei is. A traktátus egyik fejezete a Peszách-esti istentisztelet rendjéről szól.

Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 10 fejezet; a Toszeftában 10 fejezet; a Babiloniai Talmudban 121 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 71 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30-8:30 között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #áldások #erevsábesz #erevjomtov #asztaliáldás #kidus #hávdálá


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036