Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nödárim 64 – Napi Talmud 1089 – Milyen kiskapuval lehet a fogadalmat feloldani?

    

Cimkék:                 

A #fogadalom #feloldozás -nak egyik módja a #kiskapu -ra való hivatkozás. Valami olyan tényezőt keres a bet din amir azt lehet mondani, hogy a fogadalmat tevő nem tudott róla, de ha tudta volna nem tette volna meg fogadalmát. Mi lehet ez a kiskapu? A #szegény a #meddő a #leprás és a #vak olyan mintha halott lenne.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/nedarim-64

—————————————————-

Nödárim (A fogadalmak) – נדרים
A fogadalmakra vonatkozó törvények: mi tekintendő fogadalomnak, milyen mértékben érvényesek, hogyan lépnek érvénybe, miképpen oldhatja fel egy tudós vagy miképpen semmisítheti meg a feleség apja, illetve férje. Ez a traktátus azért került a Násim rendjébe, mert az asszony apja vagy férje érvénytelenítheti az asszony fogadalmát, s ezért ez a törvény is a házasság és a személyes kapcsolatok haláchikus törvényeinek körébe tartozik.Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 91 oldal;

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #fogadalom #feloldozás #kiskapu #szegény #meddő #leprás #vak


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036