Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Moéd Kátán 26 – Napi Talmud 765 – A ruhatépés szabályai

    

Cimkék:             

Nem csak a rokonok utáni #gyász hanem más katasztrófák esetén is fennáll a #kria ruhatépés kötelezettsége. Így pl.: #könyvégetés #istenkáromlás #Jeruzsálem pusztulása vagy romjai láttán.
Mi az előírás ha valakinek egyszerre, vagy közvetlenül egymás után halnak meg rokonai, hogyan kell a már megtépett ruhát tovább tépni? Mikor lehet a megtépett ruhát visszavarrni?
A beteg embernek nem adják tudtára, ha meghal szeretett rokona, nehogy rámenjen az egészsége.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/moed-katan-26

—————————————————-

Moéd Kátán (A félünnepek) – מועד קטן
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a munkálatok amelyek tiltottak, illetve megengedettek a félünnepeken: a Peszách- és a Szukkot-ünnep közbeeső napjain. Mivel ezek szinte azonos háláchikus megfontolásokon alapulnak, a hetedik évre vonatkozó némely törvény is ebben a traktátusban található; és részletesen szól a gyászolás törvényiről is. Az ókorban e traktátus neve – első szava után – Máskin („öntözni”, „locsolni”) volt. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 29 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #gyász #kria #könyvégetés #istenkáromlás #Jeruzsálem


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036