Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Moéd Kátán 21 – Napi Talmud 760 – Gyász: kria, tfilin, köszönés, vigasztalás

    

Cimkék:             

A #kria ruha-tépést állva kell végezni. A #tfilin -t a gyász elején nem vesszük fel. Hogy hány napon át, az annak a függvénye, hogy hány nap a #gyász lényege, egy nap vagy három nap.
A #köszönés tilos a gyászolónak. Bizonyos idő elteltével válaszolhat a köszönésre. A #vigasztalás a gyász elteltével, fájó sebek felesleges feltépése.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/moed-katan-21

—————————————————-

Moéd Kátán (A félünnepek) – מועד קטן
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a munkálatok amelyek tiltottak, illetve megengedettek a félünnepeken: a Peszách- és a Szukkot-ünnep közbeeső napjain. Mivel ezek szinte azonos háláchikus megfontolásokon alapulnak, a hetedik évre vonatkozó némely törvény is ebben a traktátusban található; és részletesen szól a gyászolás törvényiről is. Az ókorban e traktátus neve – első szava után – Máskin („öntözni”, „locsolni”) volt. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 29 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kria #tfilin #gyász #köszönés #vigasztalás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036