Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Moéd Kátán 17 – Napi Talmud 756 – Mi a teendő a nemi bűnökkel rossz hírbe keveredett rabbival?

    

Cimkék:                 

Mi a teendő, ha egy rabbinak rossz híre megy és félő, hogy ha nem helyeznek rá #niduj -t, akkor #chilulhasem lesz a vége? A talmud több történettel is szemlélteti, hogy a #nemibűnök -kel rosszhírbe keveredett rabbit ki kell közösíteni és nem szabad tőle tórát tanulni.
A #cherem és a #sámta #kiközösítés és #kiátkozás olyan mély spirituális nyomott hagynak, amely egyes vélemények szerint soha nem múlik el.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/moed-katan-17

—————————————————-

Moéd Kátán (A félünnepek) – מועד קטן
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a munkálatok amelyek tiltottak, illetve megengedettek a félünnepeken: a Peszách- és a Szukkot-ünnep közbeeső napjain. Mivel ezek szinte azonos háláchikus megfontolásokon alapulnak, a hetedik évre vonatkozó némely törvény is ebben a traktátusban található; és részletesen szól a gyászolás törvényiről is. Az ókorban e traktátus neve – első szava után – Máskin („öntözni”, „locsolni”) volt. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 29 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #niduj #chilulhasem #nemibűnök #cherem #sámta #kiközösítés #kiátkozás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036