Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Moéd Kátán 14 – Napi Talmud 753 – Hajvágás, gyász és ítélkezés a fél-ünnepen

    

Cimkék:               

A #hajvágás tilos fél-ünnepen, de vannak kivételek a tilalom alól. Így pl. aki az ünnep alatt szabadult a #börtön -ből, vagy más korlátozásból nyert felszabadítást, pl. az #újszülött a megtisztult #leprás vagy aki tengerentúlról tért vissza.
A hajvágás fél-ünnepi tilalma kapcsán felmerül a #gyász -oló hajvágási tilalma is. Van-e gyász a fél-ünnepen és hasonló módon van-e #ítélkezés ?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/moed-katan-14

—————————————————-

Moéd Kátán (A félünnepek) – מועד קטן
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a munkálatok amelyek tiltottak, illetve megengedettek a félünnepeken: a Peszách- és a Szukkot-ünnep közbeeső napjain. Mivel ezek szinte azonos háláchikus megfontolásokon alapulnak, a hetedik évre vonatkozó némely törvény is ebben a traktátusban található; és részletesen szól a gyászolás törvényiről is. Az ókorban e traktátus neve – első szava után – Máskin („öntözni”, „locsolni”) volt. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 29 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #hajvágás #börtön #újszülött #leprás #gyász #ítélkezés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036