Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 7 – Napi Talmud 715 – A purimi lakoma és részegség

    

Cimkék:                               

Isteni sugallatra íródott-e vajon a #megila és így része-e a bibliai kánonnak? Hasonlóképpen kérdéses az #énekekéneke #Rút valamint a #Kohelet státusza.
Mit kell adni #misloachmanot és #matanotlevjonim gyanánt purimkor?
A #purimilakoma kötelessége az ünnep napjára és nem az előestjére vonatkozik. #purim napján kötelesség a #részegség addig amíg nem tudunk különbséget tenni Mordechaj és Haman között.
#jomtov napján megengedett a #főzés . #jomkipur napján elkövetett munkavégzés büntetése a #káret mellyel kapcsolatban kérdéses hogy felment-e alóla a #malkut (botütés)?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/megilah-7

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #megila #énekekéneke #Rút #Kohelet #misloachmanot #matanotlevjonim #purimilakoma #purim #részegség #jomtov #főzés #jomkipur #káret #malkut


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036