Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 5 – Napi Talmud 713 – A purimi munkavégzés és a fallal körbevett városok státusza

    

Cimkék:                         

Ideális esetben #minjen -ben kell tartani a #megilaolvasás -t. Az a település számít #város -nak ahol van 10 #batlen állandóan a zsinagógában.
Mi az oka annak, hogy a megila olvasást előre hozzuk, ha úgy adódik, más dolgokat mint pl a #chagiga áldozat vagy a #tisabeáv inkább egy nappal elhalasztunk?
#purim napján jobb nem dolgozni. #Tibériás státusza kérdéses abban a tekintetben, hogy “fallal körbe vett városnak számít-e?” Mi a jelentősége a #városfal -nak a purimi csoda szempontjából? Van-e különbség #Izrael és a diaszpóra tekintetében a #susanpurim kapcsán?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/megilah-5

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #minjen #megilaolvasás #város #batlen #chagiga #tisabeáv
#purim #Tibériás #városfal #Izrael #susanpurim


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036