Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megila 18 – Napi Talmud 726 – Megila-olvasás fejből vagy idegen nyelven

    

Cimkék:                 

Azóta, hogy az #ámida szövege meg lett határozva, nem lehet Isten dicsőítését ezen túl gyarapítani.
A #hallgatás mindennél jobb módszer.
A brájta több nyelvet is említ, többek közt a #kopt nyelvet is, amelyeken adott esetben lehet tartani a #megilaolvasás -t de a #görög nyelv a többi idegen nyelv felett áll.
Kóser az olyan #megila amelynek kikoptak a betűi?
Szabad-e #szirtut nélkül tórát írni?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/megilah-18

—————————————————-

Megila (Tekercs) – מגילה
Az Eszter-tekercs felolvasásának törvényei, illetve a Purim-ünnepre vonatkozó egyéb előírások. Ugyanebben a traktátusban kerül megtárgyalásra a Tóra és a Próféták könyveinek felolvasása, az imák elmondásának törvényei, a zsinagóga szentségét és a Tóra-tekercseket szabályozó törvények, valamint a Tóra-tekercsek megírásának, a mezuzá, a tfilin és az Eszter-tekercs törvényei. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 32 oldal

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #ámida #hallgatás #kopt #megilaolvasás #görög #megila #szirtut


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036