Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kötubot 94 – Napi Talmud 1008 – A bíró szubjektív belátása

    

Cimkék:         

Ha nincs elég vagyon az örökösöknél, amiből az összes hitelező, így a különböző #özvegy -ek behajthatják a követelésüket, akkor esküt kell tenniük egymásnak illetve az örökösöknek és a behajtás időrendi sorrendben történik. Egy napin belüli – óra szerinti – nyilvántartást csak #Jeruzsálem -ben tartottak számon. Egyes esetekben a bíró szubjektív #belátás -ára van bízva a döntés.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/kesuvos-94

—————————————————-

Kötubot (A házasságlevél) – כְּתוּבָּה
A házasságlevél törvényei: mindazon vagyoni és házastársi kötelezettségek, melyek a férjre és feleségre vonatkoznak, akár a házasságlevélben lefektetett feltételek részeként, akár más, külön megállapodás részeként. Ebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a nemi erőszak és az elcsábítás törvényei is. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 112 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #özvegy #Jeruzsálem #belátás


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036