Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kötubot 8 – Napi Talmud 922 – A seva brachot és a gyászolók áldása

    

Cimkék:                     

A #sevabráchot szövegében az #ember #teremtés -ére mondott áldás, a teremtés módját is kifejezi.
A hét áldást különböző körülmények között mondjuk – ha van minjen – még több napon át, ha érkezik #panimchadasot új vendég.
A #gyászbeszéd -et követő #birkatavelim -t is minjenben mondjuk.
A #halottitor -ban sok bort itatnak a gyászolóval, a #halottiruha egyszerű kell legyen, hogy a szegények ne szégyelljék magukat.
A #körülmetélés lakomáján nem teljes az öröm, mert a kisbabának fájdalmat is okoztunk.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/kesuvos-8

—————————————————-

Kötubot (A házasságlevél) – כְּתוּבָּה
A házasságlevél törvényei: mindazon vagyoni és házastársi kötelezettségek, melyek a férjre és feleségre vonatkoznak, akár a házasságlevélben lefektetett feltételek részeként, akár más, külön megállapodás részeként. Ebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a nemi erőszak és az elcsábítás törvényei is. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 112 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #sevabráchot #ember #teremtés #panimchadasot #gyászbeszéd #birkatavelim #halottitor #halottiruha #körülmetélés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036