Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kötubot 66 – Napi Talmud 980 – A hozományban rögzített értékbecslés

    

Cimkék:           

A férjezett asszony jövedelme és amit talál a férjet illeti, viszont az öröksége az ő tulajdona.A #kártérítés -ből a szégyenért fizetett #boset az övé, de egyes vélemények szerint annak is egy része a férjet illeti, tekintve hogy ő is meg lett szégyenítve.A #hozomány -ban rögzített #értékbecslés -hez képest egy ötöddel több jár a férjnek ha ingóságról van szó. Pénz esetén viszont a férj kell hogy 50%-al többet adjon.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/kesuvos-66

—————————————————-

Kötubot (A házasságlevél) – כְּתוּבָּה
A házasságlevél törvényei: mindazon vagyoni és házastársi kötelezettségek, melyek a férjre és feleségre vonatkoznak, akár a házasságlevélben lefektetett feltételek részeként, akár más, külön megállapodás részeként. Ebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a nemi erőszak és az elcsábítás törvényei is. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 112 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #kártérítés #boset #hozomány #értékbecslés


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036