Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kötubot 4 – Napi Talmud 918 – Amikor a gyász és a lakodalom ütköznek

    

Cimkék:         

Ha a vőlegényt vagy a mennyasszonyt #gyász éri, mert a szüleik meghalnak közvetlenül a #lakodalom előtt, akkor a temetést röviden elhalasztják, hogy az esküvőt gyorsan meg lehessen tartani, nehogy kárba vesszen, amit a lakodalomba előkészítettek.
A gyász ideje alatt pedig külön kell hogy aludjon az ifjú pár egymástól. Nem úgy, mint amikor a nő #nida lett.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/kesuvos-4

—————————————————-

Kötubot (A házasságlevél) – כְּתוּבָּה
A házasságlevél törvényei: mindazon vagyoni és házastársi kötelezettségek, melyek a férjre és feleségre vonatkoznak, akár a házasságlevélben lefektetett feltételek részeként, akár más, külön megállapodás részeként. Ebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a nemi erőszak és az elcsábítás törvényei is. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 112 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #gyász #lakodalom #nida


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036